• Ophelia

S/S Ophelia

Föreningen Galtströmståget (FGT) äger och förvaltar idag en viktig del av det maritima kulturarvet i Västernorrland. Våra båtar har i huvudsak lokal förankring.

S/S Ophelia tillverkades 1885 på O. A. Brodins varv i Gefle och levererades till Galtströms bruk där hon gick i trafik i 15 års tid. Vid sekelskiftet såldes hon till Ytterstfors och uppgick genom sammanslagningar i Munksund och sedermera SCA. Hon gick i trafik åt SCA i hela 82 år i sträck!

På 1980-talet lades hon upp på slip i Stackgrönnans båtmuseum utanför Skelleftehamn och Föreningen övertog med hjälp av Statens Maritima museer (SMM), Riksantikvarieämbetet (RAÄ), Sveriges Ångbåtsförening (SVÅF) samt Skellefteå Museum S/S Ophelia.

Efter många turer och enormt många timmar investerade i skrovreparationer och förberedelser kunde vi 2014 äntligen bogsera hem henne till Galtström igen. Avresan från Stackgrönnan vart rena folkfesten med hundratals Skellefteåbor som slöt upp för att ta farväl av henne.

Med hjälp av Dockstavarvet så kunde vi under ett par riktigt fina sommardagar stäva söderut mot Galtströms bruk och Ophelias hemmahamn.

Efter hemkomsten företog vi en omfattande exteriör restaurering för att hon skulle bli presentabel, en hel del arbeten återstår för att göra henne säker att gå ombord på. Så om du är intresserad av båtar och sjöfart och vill medverka till att våra fartyg bevaras och visas upp så är du varmt välkommen att delta i verksamheten.

Mer intressant information om Ophelias historik hittar du på denna webbsida: http://www.tugboatlars.se/Nordkust4.htm

Vill du hjälpa oss att renovera Ophelia?

Starta då din Swish-app och klicka på “Skanna QR” för att skanna QR-koden nedanför och donera valfri peng till att göra Ophelia fin igen. Vi är tacksamma för varje krona.

OPHELIA Donation QR-kod

Swish-nummer: 1235920665
Eller, sätt in valfritt belopp på Bankgiro: 5206-0977 och märk insättningen ”Ophelia”.

Kontakta oss gärna:

Håkan Zaar: 070 – 312 99 40 eller via mail:
Urban Gagner: 070-511 82 55 eller via mail:

Det varmaste tack för ditt stöd!

/Föreningen